Nu lanserar vi Fallborgarmärket för att: ”alla kan falla”! 31.3.2025 17:55:35 | Stockholms Judo4Balance Förening | Pressmeddelande
Fallolyckor är Sveriges vanligaste olycka. Varje år faller och skadar sig 270 000 personer i Sverige så olyckligt att de måste uppsöka sjukvård. Faktum är att det dör fler personer varje år i fallolyckor än det dör i trafiken, bränder, förgiftning och drunkningsolyckor sammanlagt. Nästan 2000 äldre personer dör årligen till följd av en fallolycka. Men det är inte bara äldre som drabbas. Faktum är att fallolyckor är Sveriges vanligaste arbetsolycka. Därutöver skadar sig vartannat barn under 15 år någon gång så allvarligt i en fallolycka att de måste söka vård.
Många är omedvetna om att det faktiskt går att träna sig till en bättre fallteknik, vilket i sin tur kan minska risken för allvarliga skador vid ett fall. Dessutom går det nu att mäta fallkompetens på ett pålitligt och enkelt sätt genom ett specifikt test. ”Strömqvist Bååthe Fallkompetens Test” har redan använts i flera vetenskapliga studier.
”Att vi nu har tillgång till ett utvecklat test för att mäta fallkompetens är ett stort framsteg i arbetet med att kunna forska på och utvärdera hur effektiva olika fallträningsprogram är”, säger Karin Strömqvist Bååthe, forskare och ordförande för Stockholms Judo4Balance Förening.Stockholms Judo4Balance Förening lanserar nu ’Fallborgarmärket’, ett certifieringssystem för fallkompetens som består av tre nivåer: Gult (nybörjare), Grönt (medelnivå) och Svart med Guld (avancerad nivå). Det gula märket kan tas efter att du har lärt dig de grundläggande fall-teknikerna genom en enkel introduktionskurs. För att nå de gröna och svarta nivåerna krävs längre, målinriktad träning. Fallträning kan genomföras genom specifika Judo4Balance-kurser eller inom sporter som judo, ju jutsu, aikido och andra kampsporter eller andra typer av träningsprogram som fokuserar på säker fallteknik i sin träningsarsenal.”
Vice ordförande för föreningen, Julia Hamilton, tillika specialistsjukgymnast inom äldres hälsa fyller i: ”Att just känna falltrygghet och ha kompetensen att kunna komma upp och ned från golv samt falla säkert om olyckan är framme kan vara en livsavgörande för en äldre person; men självklart måste själva fallträningen kompletteras med fallförebyggande träning såsom balans- och styrketräning”.
Eva Hytönen, styrelseledamot i föreningen anställd på Afa Försäkring berättar att: ”företaget har sponsrat en fyraårig satsning i samarbete med Svenska Judoförbundet, som kombinerade praktisk tillämpning och forskning för att öka fallkompetensen i arbetslivet; att uppmuntra anställdas fallkompetens genom märkestagning skulle kunna vara en konkret och värdefull del inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet.”Greta Högberg, styrelseledamot i föreningen och utbildare inom arbetsmiljö, ”ser fallträning och märkestagning som en framtida naturlig del av utbildningspaket för arbetsmiljöutbildningar som fokuserar på förebyggande arbetsmiljöarbete och nollvision för arbetsolyckor.”
Professor Michail Tonkonogi vid Högskolan Dalarna säger: ” Motivationen att träna kan ibland utebli, och då kan ett konkret mål, som märkestagning, fungera som en efterlängtad morot. Sverige har en lång tradition av märkestagning, där simidrotten har varit en pionjär i över 90 år, med simborgarmärket som en stark förebild. Jag tror att det på sikt kommer att bli lika självklart att träna för att förebygga fallskador, såsom det är att simträna för att minska risken för drunkningsolyckor.”
Stockholms Judo4Balance Förening bjuder in en till en nationell kraftsamling tillsammans med alla som har fallkompetens eller vill lära sig detta. Tillsammans kan vi vända trenden och minska antal fall och fallskador genom hela livet. Vi söker även nytänkande och innovativa sponsorer och samarbetspartners med socialt hållbarhetsfokus till denna satsning!
|